четвер, 9 березня 2023 р.

В.І. Вернадський: вчений, мислитель, громадянин

 




Ми знаємо тільки малу частину природи, тільки маленьку частинку цієї незрозумілої, неясної, всеосяжної загадки...

В. І. Вернадський

 



16о років тому, 12 березня 1863 року народився вчений зі світовим ім'ям, філософ, природознавець, засновник геохімії, біогеохімії та радіогеології, академік Володимир Вернадський.

Володимир Вернадський – організатор і перший голова Української Академії наук. Видатний вчений написав понад 400 наукових праць. Численні його роботи присвячені дослідженням атмосфери, гідросфери, земної кори, мінералів, проблем радіогеології.

Ім’ям видатного вченого названо університети, бібліотеки, вулиці, бульвари, українська антарктична станція, на його честь названо два мінерали (“вернадит” і “вернадскит”), гірський хребет в Антарктиді та астероїд (№2809 “Вернадський”)! З 1973р НАН України встановлено Премію, а з 2003р – Золоту медаль імені В.Вернадського.

Шановні користувачі! До ювілею видатного науковця ми зробили для вас добірку найцікавіших онлайн-матеріалів, які розмістили у вебміксу. Тут ви знайдете інформацію про життя і наукову діяльність Володимира Вернадського та про вшанування пам'яті видатного вченого в Україні, а також посилання на віртуальні виставки та презентації.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар