середа, 24 листопада 2021 р.

День пам’яті жертв голодоморів

       Голодомор – біль душі і пам’ять серця


Зроніть сльозу. Бо ми не мали сліз.
Заплачте разом, а не наодинці.
Зроніть сльозу за тими, хто не зріс,
Що мали зватись гордо – українці.
Згадайте нас – бо ми ж колись жили.
Зроніть сльозу і хай не гасне свічка!
Ми в цій землі житами проросли,
Щоб голоду не знали люди вічно.
                                    Ніна Виноградська



Щороку наприкінці листопада по всій країні у вікнах запалюються свічки пам’яті на вшанування невинних жертв страшних голодних 1921-1923, 1946-1947 років та безжалісного голодомору 1932-1933. Саме в четверту суботу листопада в Україні відзначають День пам’яті жертв голодоморів. Щоб такі події більше не повторилися, ми повинні знати і пам’ятати про них.

До Дня вшанування світлої пам’яті жертв голодоморів в Україні у читальній залі бібліотеки організовано книжкову виставку–пам’ять «Трагічні сторінки історії України». На виставці представлені документи, фотографії та публікації про Голодомор, спогади і свідчення очевидців, художні твори українських письменників про події голодного лихоліття.

Тема голодомору залишається актуальною і болючою протягом багатьох років. Чимало письменників висвітлювало її у своїх творах. Такі твори неможливо переповісти, їх обовязково  треба читати. Пропонуємо вашій увазі добірку художніх книжок українських авторів, у яких розкривається тема Голодомору.

Самчук У. Марія

"Матерям, що загинули голодною смертю на Україні в роках 1932-1933", - посвята, якою Улас Самчук почав свій роман "Марія" - перший художній твір про події Голодомору.

Роман був написано ще у 1933 році, одразу після описаних у книзі подій. У 1934-му твір видали у Львові, однак потрапити до читача в Україні йому було дуже складно. У наступні роки його видавали у різних країнах світу, зокрема в Аргентині - у 1952-му. В Україні ж він офіційно вийшов лише після відновлення незалежності.

 У романі У. Самчук першим сказав світові правду про голодомор 1933 року, його причини і наслідки. Через події із життя Марії, її близьких, земляків протягом кількох десятиліть — від дореволюційного періоду до більшовицьких реформ 1930-х років і геноциду українського селянства — автор художньо осмислює національну трагедію. Він підносить образ селянки Марії до символу цілої України.


Барка В.  Жовтий князь

Творчість Василя Барки (справжнє ім'я - Василь Костянтинович Очерет, 1908-2003), талановитого письменника і поета, представника української діаспори у Сполучених Штатах Америки, довгі роки залишалася невідомою в нашій країні. Роман "Жовтий князь" став одним із перших у світовій літературі професійним прозовим твором, присвяченим Голодомору 1932-1933 років, що забрав життя мільйонів людей. Письменник створив символічний образ Жовтого князя, демона зла, який несе з собою лише руйнування, спустошення, муки і смерть. У романі автор відобразив власні спогади про страшне лихо, а також точні свідчення очевидців Голодомору, зокрема його рідного брата та родини.

Роман у повному обсязі в Україні вийшов вперше.


Гуцало Є.  Голодомор

Про події голодного лихоліття розповідає повість Є. Гуцала "Голодомор". Важко читати болючі сторінки трагедії, особливо коли страждають діти. Опухлі від голоду, обтягнуті прозорою шкірою, з божевільними оченятами, вони не розуміли, чому так страждають. Автор їх порівнює із птахами, які літали у вільних небесах, а тепер обтяли їм крила, і безкрилі, вони ходять по землі: одні від голоду уже не відають, що шукають, а інші моляться до святого хліба.


Дімаров А. І будуть люди

Пророчі слова великого Тараса, що «на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі» стали непохитним переконанням і Анатолія Дімарова: останній рядок цього твердження він узяв за назву одного з кращих своїх творінь. Роман-епопея "І будуть люди" розповідає про найтрагічніші сторінки життя українського селянства періоду колективізації-Голодомору. Вперше твір вийшов ще наприкінці 60-х років ХХ ст., але тоді, підчас першодруку роману, цензурою було вилучено близько третини роману. Нині ця правдива історія започаткувала нову сторінку у своєму життєписі: видавництво «Фоліо» перевидало її без купюр, а недавня 12-серійна екранізація роману здобула визнання як перша в країні історична родинна сага.


Талан С.  Розколоте небо

Сучасна українська письменниця Світлана Талан пише твори у жанрі «реальних історій». Роман "Розколоте небо" присвячено темі колективізації та Голодомору в Україні. Письменниця відобразила події 30-х років на прикладі одного селища на Луганщині. Українське село, де були плодючі сади та родючі землі, спустошила голодна смерть. Справжні, невигадані жахи описує авторка: на які відчайдушні та жахливі вчинки йшли люди, аби вижити в лихі часи голоду. Та у цих трагічних подіях знаходиться місце і для кохання. «Розколоте небо» перевертає свідомість читача та відкриває для когось незнані сторінки історії.



Доляк Н. Чорна дошка

Страшні видіння приходять до Сашка у снах. Висушені голодом жінка і маленькі діти зазирають йому в обличчя скляними очима, німотно благають про допомогу, простягають до нього руки... Лесь Терновий, прадід Сашка, має що розповісти онуку про цих людей. Бо він — один із них. Один з тих, хто вижив, пройшовши через пекло Голодомору 30-х років.




Окрім представлених книг існує ще багато видань та творів, які дають змогу кожному дізнатися правду про страшні часи голоду та зробити свої висновки.


Немає коментарів:

Дописати коментар